Opbaren in Amsterdam

In Amsterdam zijn diverse mooie opbaarlocaties. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor thuisopbaring. Maar heb je daar de ruimte of gelegenheid niet voor, dan kun je gebruik maken van meerdere opbaarlocaties in Amsterdam. Bij sommige kun je zelfs 24/7 terecht.

Opbaren

Het woord opbaren is afgeleid van de woorden ‘op een baar leggen’. Het opbaren van de overledene geeft de mogelijkheid afscheid te nemen van je dierbare voor de dag van de crematie of de begrafenis. Het afscheid nemen van het overleden lichaam kan een positieve bijdrage leveren aan het rouwproces. Het is daarom zeker niet eng maar kan juist een hele intieme, liefdevolle gebeurtenis zijn. Je kunt de overledene thuis laten opbaren of in een uitvaartcentrum. Ook kan de overledene wordt opgebaard op een speciale plek zoals een clubhuis of kerk. 

Waar opbaren? 

Thuis opbaren

Veel mensen kiezen voor een opbaring in de vertrouwde omgeving van het eigen woonhuis. Zo kun je  op elk gewenst moment bij de overledene zijn en ben je niet gebonden aan vaste bezoektijden. Bij een opbaring thuis kun je kiezen voor een opbaring op bed of in een uitvaartkist. 

Opbaring op bed

Kies je voor een opbaring op bed dan zal er een speciale bedkoeling worden geplaatst die het lichaam koelt en ervoor zorgt dat het in goede conditie blijft tot de uitvaartdag. De koeling is niet te zien want die wordt onder het laken geplaatst waarop de overledene ligt. De dag voor de uitvaart wordt de overledene dan in een kist gelegd. 

Opbaring in uitvaartkist

In plaats van een bed kun je de overledene ook opbaren in een uitvaartkist. Wij leveren dan een draagbaar waarop de kist wordt geplaatst, een koeling voor in de kist, een kistrok en een glazen kistdeksel. Kies je voor een thuisopbaring dan kun je mogelijk te maken krijgen met veel belangstellenden die langs willen komen. Dat kan troostend maar ook belastend zijn. Daarom kan het verstandig zijn om duidelijke bezoektijden af te spreken. Op de dag van de uitvaart komen er twee auto’s bij het huis waar de overledene ligt opgebaard. Een busje om de spullen van de thuisopbaring mee te nemen. En een rouwauto om de overledene op waardige wijze te vervoeren naar de begraafplaats of het crematorium.

Opbaren in een uitvaartcentrum

Zeker in Amsterdam heeft niet iedereen de ruimte voor een thuisopbaring of maakt de woonsituatie dat praktisch onmogelijk. Dan kan een uitvaartcentrum uitkomst bieden. Amsterdam heeft meerdere uitvaartcentra waar de overledene kan worden opgebaard en  waar je op afspraak langs kunt gaan voor een bezoek.

Sommige uitvaartcentra hebben zogenaamde 24-uurs kamers. Dit zijn ruimtes die, met een speciale sleutel of elektronische pas, 24 uur per dag voor nabestaanden toegankelijk zijn. Vaak bieden deze kamers een huiselijke sfeer met een bankje, muziekinstallatie, koffiezetapparaat, koelkastje en soms zelfs een keukentje. En natuurlijk de plek waar de overledene ligt opgebaard. Je vindt uitvaartcentra met 24 uurs kamers in diverse stadsdelen.

Hieronder ter oriëntatie een overzicht. Uiteraard regelen wij alles met het rouwcentrum van je keuze.

Uitvaartcentra met 24-uurs kamers:

Amsterdam Noord:
Afscheidshuis Amsterdam, Eudorinastraat 6, 1035 VE Amsterdam

Amsterdam Zuid:
Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert, Fred. Roeskestraat 103, 1076 EE  Amsterdam

Amsterdam West:
Herdenkingspark Westgaarde, Ookmeerweg 275, 1067 SP Amsterdam

Amsterdam Oost:
Geen

Uitvaartcentra met bezoek op afspraak:

Amsterdam Noord:
Afscheidshuis Amsterdam, Eudorinastraat 6, 1035 VE Amsterdam

Amsterdam Zuid:
Uitvaartcentrum Zuid, Fred. Roeskestraat 91, 1076 EC Amsterdam
Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert, Fred. Roeskestraat 103, 1076 EE  Amsterdam

Amsterdam West:
Herdenkingspark Westgaarde, Ookmeerweg 275, 1067 SP Amsterdam

Amsterdam Oost:
Uitvaartcentrum Watergraafsmeer, Zaaiersweg 2, 1097 ST Amsterdam
Uitvaartcentrum De Nieuwe Ooster, Rozenburglaan 7, 1097GA Amsterdam

Amsterdam Zuid-Oost:
Multicultureel Uitvaartcentrum Yardenhuis Amsterdam-Zuidoost opent in 2019

De prijzen kunnen sterk verschillen. Wil jij een dierbare opbaren in een van de bovenstaande locaties? Neem dan contact met ons op via info@amstel-uitvaarten.nl of via 020-8204112.

Hoe lang opbaren?

De begrafenis of crematie mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden. De uitvaart moet uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van het overlijden plaatsvinden. Het weekeinde en feestdagen zijn geen formele werkdagen. Dit is in de wet vastgelegd. Hieronder kan je precies berekenen wanneer de uitvaart uiterlijk plaats moet vinden:


Koelen of Thanatopraxie

Zoals je hierboven ziet kan er een behoorlijk aantal dagen zitten tussen het moment van overlijden en de uitvaart. Om de conditie van het lichaam goed te houden zal het worden gekoeld met een kist- of bedkoeling (in geval van een thuisopbaring) of in een gekoelde ruimte van een uitvaartcentrum. Maar er is een alternatief genaamd thanatopraxie. Dit is een lichte vorm van balseming van het lichaam dat het ontbindingsproces vertraagt met maximaal tien dagen. Het lichaam kan hier door voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De overledene blijft hierdoor toonbaar en kan tot het moment van de uitvaart worden opgebaard zonder koeling. 

De behandeling bestaat uit het vervangen van bloed door een vloeistof met een conserverende werking. Tijdens de behandeling wordt het lichaam gemasseerd om een goede verdeling van de vloeistof in het vaatstelsel te bevorderen.  Een behandeling kost rond de € 600 euro en kunnen wij voor u verzorgen. Belt u daarvoor 020-8204112.

Weefseldonatie

Als de overledene heeft gekozen voor weefsel- en/of orgaandonatie, of de naasten geven daarvoor toestemming, dan beoordeelt een arts of de overledene daadwerkelijk donor kan zijn. Donatie is niet of nauwelijks zichtbaar. Opbaring kan dan ook normaal plaatsvinden. 

Een Amsterdammer blijft een Amsterdammer